27.8 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjDumitru Contoloru, moştenitorul boierului Danielescu

Dumitru Contoloru, moştenitorul boierului Danielescu

Familia lui Dumitru Contoloru, fostul director al BCR Gorj, judecat şi condamnat în mai multe dosare de corupţie, a primit o moştenire de invidiat: un conac boieresc şi un teren de 17 hectare ocupat cu livezi de nuci, ambele situate la marginea municipiului Târgu Jiu.

GORJ. Aceste proprietăţi au făcut parte din patrimoniul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu, o mare parte din acesta fiind revendicat şi retrocedat. Peste 250 de hectare de teren pe care se află plantaţii de meri, pruni şi gutui, în zona Dealul Târgului, au fost revendicate de proprietarii şi moştenitorii acestora. Pentru a primi titluri de proprietate, aceştia trebuie să plătească despăgubiri pentru plantaţiile existente, suma totală ridicându-se la aproximativ o jumătate de milion de dolari. Doar familia lui Dumitru Contoloru a acceptat să achite compensaţiile băneşti, care se ridică la 22.000 de dolari, plătiţi pe zece ani.

„S-a încheiat un protocol între Primăria Târgu Jiu şi Staţiunea Pomicolă privind punerea în posesie a terenurilor pe care se află diferite plantaţii de pomi fructiferi. S-a stabilit ca aceia care vor să intre în posesia terenurilor să plătească pe o perioadă de zece ani anumite despăgubiri pentru livezile care se află pe aceste terenuri, deoarece plantaţiile au randament şi au o producţie foarte bună. Ne confruntăm cu o mare problemă. Toţi cetăţenii, în afara unui singur caz, nu sunt de acord să plătească această sumă“, a spus Ilie Gheorghe, şeful Serviciul Agricol din cadrul Primăriei Târgu Jiu.

 

O parte din teren a fost vândut

 

Familia Contoloru este singura moştenitoare a boierului Mugurel Danielescu. Soacra lui Dumitru Contoloru a fost verişoara boierului, care a decedat în urmă cu şase ani în Statele Unite ale Americii. Conacul a fost o perioadă sediul Staţiunii Pomicole. Valoarea terenului moştenit de familia Contoloru se ridică la peste două milioane de euro. O mică parte din teren, situat chiar lângă conac, a fost vândut unui dealer auto pentru construirea unui show-room.

Dumitru Contoloru spune că, deocamdată, nu are nici un plan cu privire la proprietatea pe care a moştenit-o familia sa: „Nucii nu au produs nimic anul trecut, pentru că nu s-au mai făcut tratamentele necesare, dar şi pentru că au intrat ţiganii şi au furat tot. Este foarte greu să defrişez nucii, pentru că e nevoie de aprobări speciale, care se obţin foarte greu. Nu am nici un plan cu proprietatea. Conacul a fost construit în 1927 şi este într-o stare avansată de degradare“.

Contoloru a mai spus că sunt patru moştenitori din familie, dar că el a fost singurul care a avut procură de reprezentare din partea boierului Mugurel Danielescu.

 

Plantaţiile luate cu forţa

 

Conducerea Staţiunii Pomicole Târgu Jiu spune că terenurile cu plantaţii au fost luate în forţă de către proprietari şi moştenitorii acestora, iar acum sunt în exploatarea acestora. „Au făcut un fel de manifestaţie pentru a-şi lua pământurile. Au intrat în posesia suprafeţelor, dar nu li s-a eliberat titluri de proprietate. De un an se ocupă de recoltarea lor, dar pomii trebuie îngrijiţi şi trataţi corespunzător“, a spus Ion Călinoiu, directorul Staţiunii Pomicole Târgu Jiu. Acesta a precizat că producţia de fructe dată de livezile din Dealul Târgului este foarte bună. Anul trecut, din plantaţia de pruni a fost obţinută o producţie de peste 200 de tone. Staţiunea Pomicolă mai are în exploatare o suprafaţă de 175 hectare de teren.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS